Dünya Kupası maçlarında bugüne kadar kullanılan toplar ile ilgili olarak sizlere gerekli tüm bilgileri vermeye çalışacağız.

İlk olarak 1930 Uruguay’da gerçekleşen organizasyonda, FİFA standart bir top belirlememiş bulunmaktadır. Hatta finalde oynayan Arjantin ile Uruguay kendi toplarıyla oynamak isteyince, ilk yarı Arjantin’in topuyla, ikinci yarı ise, Uruguay’ın topuyla oynanmış bulunmaktadır.

1934 İtalya turnuvasında ise, kullanılan topun ismi ise, Federale 102’dir. İlk kez eleme turu oynanan bir turnuva olarak bilinmektedir. İtalyan E.C.A.S. firması tarafından üretilerek sunulmuş ve ilk resmi top ünvanını taşımaktadır. 1938 İtalya’da gerçekleşen organizasyonun topu ise, Allen’di. Topun üretici firması da İtalyan firmadır. 1950 yılında Brezilya’da gerçekleşen organizasyona maddi yetersizlik nedeniyle katılamayan Türkiye’nin gidemediği organizasyonda kullanılan topun herhangi bir özel ismi bulunmamaktadır.

Dünya Kupası Maçlarında Kullanılan Toplar Hakkında

2018 Dünya Kupası öncesinde konuşulan önemli konulardan biri de kuşku yok ki, Dünya Kupası topları hakkında. 1954 İsviçre’de kullanılan top Sport Koss firması tarafından üretildi. 1950 yılında kullanılan topa göre, çok daha klas ve çok daha estetik şekilde yapılan top, ”Swiss World Champion Match Ball” olarak isimlendirildi. 1958 yılında biraz daha farklı şekilde tasarlanan ve 1958 İsveç’te kullanılan topun ismi ise Crack olarak bilinmektedir. Dünya Kupası maçlarında bugüne kadar kullanılan toplar adına en büyük hamle, 1962 yılında yapıldı. Adidas tarafından üretilerek 1962 Şili Dünya Kupası’na sunulan topun adı Santiago olarak bilinmektedir. Beşgen ve altıgen parçalardan oluşmakta ve deri ile dikilmiş bir özelliğe sahip olarak biliniyor. Bu arada şunu da bilmek gerekir ki, şu anda da kullanılan klasik futbol topu anlayışı bu şekilde doğdu. 1966 yılında İngiltere’de gerçekleşen turnuvanın üreticisi Slazenger ürünü Challenge ismi ile duyurdu. Bu arada ilk defa bir Dünya Kupası için maskot da üretildi.

2018 Dünya Kupası Topları

1970’de Durlast poliüretan malzeme ile üretilmiş olan ve Adidas tarafından isminin Telstar verildiği top kullanılmasına karar verildi Top tamamen deriden üretilmiş ve 12 siyah beşgen ile 20 beyaz altıgenin elle dikilmesiyle ortaya top çıktı. 1974 Almanya için üretilen Adidas’ın ise, tek farkı altın sarısı Adidas renginin değişmiş olmasıydı. 1982 yılında kullanılmış olan İspanya Dünya Kupası topu ise, Adidas Tango Espana olarak bilinmektedir. Dünya Kupası 2018 <öncesinde sizlere sunacağımız önemli bilgilerden biri olarak bilinen toplar hakkında en son Adidas Jabulani çok eleştiriye maruz kalırken, özellikle son Brezilya turnuvasında, Brazuca ise çok ön plana çıkmış bulunmaktadır.

Dünya Kupası maçlarında bugüne kadar kullanılan toplar açısından en önemli bilgi bu Dünya Kupası için yine topların özellikle Adidas tarafından üretilecek. Çok merak edilen yeni ürünü ile yine çok özel bir ürün üretilecektir. Bu arada bunların yanı sıra, arada üretilmiş olan çok önemli farklı tasarım toplar bulunmaktadır.